„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Matolcsy nehéz helyzetben van

24/12/2022 10:21

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök karácsonyi interjújában azt mondta, hogy bár a kormány támogatja Ukrajnát, nem kívánja feladni gazdasági kapcsolatait Oroszországgal. Nem engedte el korábbi utasítását, hogy az inflációt egyszeámjegyűre törje le a jegybank.

"Mi magyarpártiak vagyunk. Az orosz–ukrán háborúban is a magyarok oldalán állunk. Arra a kérdésre, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán állunk-e, az a válaszunk, hogy mi a történelem magyar oldalán állunk" – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek.

A miniszterelnök karácsonyi interjújában hozzátette, hogy bár a kormány támogatja Ukrajnát, nem kívánja feladni gazdasági kapcsolatait Oroszországgal.

Ragaszkodott korábban kiadott utasításához, mely szerint "az inflációt 2023 végére letörjük egy számjegyűre". Kérdéses, mennyire lehet ezt végrehajtamni, amikor a jegybank jövőre 30 százalékos élelmiszerdrágulást jósolt. Majd "szokatlannak" nevezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaság helyzetéről.

Kifejtőbb válaszában egyrészt közölte, hogy az infláció kezelése a törvény alapján a jegybank feladata, majd egy mondaton belül egyből bírálni kezdte az MNB-t, amiért ennek érdekében alapkamatot emelt - ami az infláció letörésének a legbevettebb módja, mivel a kamatok emelésével tudja a leghatékonyabban kivonni a pénzt a pénzbőségtől (infláció) szenvedő piacokról.

Az interjúban felvetette az otthonteremtési támogatások rendszerének megváltoztatását, bár részletekbe csak annyiban bocsátkozott, hogy az a falusi csokot egyáltalán nem fogja érinteni, és "az első félévben" a csokot sem.

Arról, hogy az Európai Unió több ezermilliárd forint uniós támogatás visszatartásáról döntött, azt mondta, "fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska. Attól pedig azért nem kell kiszaladni a világból".

Korábban Orbán elmondta, olyan médiummal szeret beszélni, amely "arra kíváncsi, hogy mit gondolunk a dolgokról, és nem arra, hogyan szúrjuk a bika hátába a piát, és rázzuk előtte a vörös vásznat". Ez az ő értelmezésében azt jelenti, hogy alákérdeznek, nem pedig izzasztó, kemény kérdésekre kell válaszolnia.