„1%
A lényeg

Telex: Lázár alá kerülhet Budapest fejlesztése

16/05/2022 19:32

| Szerző: Klubrádió

A Telex értesülései szerint Fürjes Balázs államtitkár a napokban a Budapest Fejlesztési Központ vezetése előtt bejelentette, hogy a komplett terület, tehát a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság a BFK-val együtt várhatóan átkerül a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökségtől az új építési és beruházási tárcát megkapó Lázár Jánoshoz. 

Mivel a múltban Lázár János számtalanszor beszélt arról, hogy a vidék fejlesztése sokkal fontosabb, mint a fővárosé, többen már most arra számítanak, hogy a BFK jelenlegi formájában megszűnik – értesült a Telex. Ráadásul értesüléseink szerint BFK-s beszélgetésen elhangzott az is, hogy a kormány tervei között már nem szerepel prioritásként Budapest fejlesztése, hiszen a főváros nélkül is megvolt a választáson a kétharmados győzelem.

Hozzátették: az, hogy Budapest várhatóan nem kap sok fejlesztési pénzt, természetesen csak a fővárosi önkormányzat által várt és kívánt, valamint a BFK által belengetett nagy közlekedési projektekre vonatkozik. A kormány által korábban is dédelgetett nagyberuházások – mint a budai Vár építkezései – szinte biztos folytatódnak, sőt, azok a városligeti beruházások is, aminek folytatásáról Orbán Viktor korábban azt ígérte: ha a főváros nem akarja, akkor nem építik meg.

A Telex az ügyben kereste Lázár Jánost, akinek a kommunikációs munkatársa későbbre ígért választ. Fürjes Balázst viszont elérték, aki a cikk megjelenése után úgy reagált: „nekem és a kormánynak Budapest, a nemzet fővárosa mindig is szívügyünk volt, marad és lesz. Sosem lesz olyan, hogy Budapest építése nem prioritás, a Telex újságíróját valaki félretájékoztatta.”

A cikkben megjegyzik, hogy Lázár János korábban nagy csatákat vívott Tarlós István kormánypárti főpolgármesterrel, és például a 3-as metró felújítására egy forintot se adott volna.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)