„Klubrádió
A lényeg

Támogatja a magyar kormány Svédország NATO-csatlakozását

24/01/2024 15:14

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát ezt Orbán Viktor írta az X-en, miután telefonon tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának ügyében. A miniszterelnök úgy fogalmaz, idézem, "Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a Magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt"– írta.

A török parlament tegnap döntött úgy, hogy beengedik a skandináv országot a NATO-ba, már csak Magyarországnak kell meghoznia ezt a döntést a katonai szövetségen belül.

Közben nyilvánosságra hozta a 444 azt a levelet, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök küldött Svédországnak pár napja. A magyar kormányfő a svéd NATO-csatlakozás apropójából hívta meg a svéd miniszterelnököt, Ulf Kristerssont. A svéd kormány azonban elutasította Orbán Viktor meghívását, a külügyminiszter, Tobias Billström azt nyilatkozta: "nem lát okot" Stockholm arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon. Arra is felkérte a magyar kormányt, hogy minél hamarabb ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Ebből már nem lehet jól kijönni, az lenne a racionalitás, ha minél ebből megszavaznák a svéd NATO-csatlakozást – így értékelte a kialakult helyzetet Szent-Iványi István külpolitikai szakértő.

2024. január 24. A lényeg (2024.01.24.) Szent-Iványi István
00:56
00:00