„Támogassa
A lényeg

Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

23/01/2024 11:19

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. A tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Az MSZP az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Ezt másfél éve blokkolják Orbán Viktor Fideszes bátor emberei – fogalmaz az ellenzéki párt közleménye. Mint emlékeztetnek, 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen megpróbálták a témát napirendre vetetni, de ezt a kormányoldal rendre megakadályozta. 

Előzőleg kiderült, hogy már a héten szavaz a török parlament Svédország NATO-csatlakozásáról. A Bloomberg infromációi szerint  Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja a parlament jóváhagyását kéri majd a svéd tagság ratifikálásához. Ebben az esetben már csak Magyarország maradna el ez ügyben a katonai szövetség tagjai közül.