„Klubrádió
A lényeg

Szükség esetén közmunkások dolgoznak az óvódákban

3/08/2022 10:37

| Szerző: Klubrádió

Miközben az ágazat évek óta súlyos munkerőhiánnyal küzd, idén ősszel minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. Sokan készülnek nyugdíjba, vagy hagyják el a pályát. A hiányt közmunkásokkal pótolják, akik csak felvigyáznak a gyerekekre.

Miután kijöttek a felsőoktatási felvételik ponthatárai, kiderült, idén ősszel minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. Eközben szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot, hogy égető hiány van óvodai szakemberekből. Náluk már nem rémisztő jövőkép, hanem a valóság, hogy közmunkások vigyáznak a gyerekekre, akikkel így érdemben nem is lehet foglalkozni, csak megőrzés van – írja az rtl.hu.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint tragikus, de érthető, hogy idén minden eddiginél kevesebb jelentkezőt vettek fel óvodapedagógusnak. A pálya nem vonzó, kevesebben is felvételiztek, de két éve, feleslegesen szigorították a bekerülést is. Fábián Katalin félőnek tartja, ha nem lép a kormány, a rendszer hamarosan összedől, mert minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás, sok a pályaelhagyó.

Az így súlyosbodó hiányt jól mutatja az, hogy megnövekedett munkamennyiséget a kevés még megmaradt óvódapedagógusnak kell ellátnia. Megjegyezte, tud olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy dolgozik, kollégái pedig egytől egyig közmunkások. 

A probléma Fábián szerint könnyen eljuthat odáig, hogy az iskolákban is közmunkások látnak el – képesítés hiányában érdemi oktatás helyett – felügyeletet.

Hozzátette, 2019-ről 2020-ra a felére esett az óvodapedagógus képzésre jelentkezők száma, a rendkívül kevés jelentkezőből pedig csak mintegy 40 százaléknak, idén kevesebb mint 900 főnek sikerült teljesíteni a felvételi követelményeket.