„Köszönjük,

Szijjártó több tiszteletet kér Bidentől

27/01/2021 22:54

| Szerző: Klubrádió

A kormány szeretne együttműködni az új amerikai elnök, Joe Biden adminisztrációjával, de ehhez több tiszteletet kérnek Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az Euronesnak.

Szijjártó Péter az interjúban azt mondta, „nincs túl nagy jelentősége” annak, hogy a magyar kormány az amerikai elnökválasztási kampányban nyíltan kiállt Donald Trump akkori elnök mellett (Orbán Viktor azt mondta: nincs B-tervük). Szerinte azért nincs, mert magyarként nem szavazhattak az Egyesült Államok elnökjelöltjeire.

Azt is állította, hogy nem kritizálta Joe Bident, az USA új elnöke viszont megsértette Magyarországot, amikor autokratikus rendszernek nevezte. A külügyminiszter szerint egyébként ez a sértés betudható a kampány hevességének.

„De nyilvánvalóan nagyobb tiszteletet kértünk Magyarország iránt e tekintetben. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha az új elnök Közép-Európával szeretne foglalkozni, akkor mi készen állunk együttműködni vele” – mondta a fideszes politikus.

Szijjártó Péter egyébként tavaly októberben úgy fogalmazott: „jó lenne, ha az elnökjelölt [Joe Biden], mielőtt újra Közép-Európával kezdene foglalkozni, megválaszolná, hogy a fia milyen szerepet játszott azokban a korrupciógyanús ügyekben, amelyek az ukrajnai energetikai szektorban végbementek.” Közölte: arra is „választ várnak”, hogy Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében, és miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra. Joe Biden egy akkori interjújában a totalitárius folyamatok miatt Belaruszhoz hasonlította Magyarországot és Lengyelországot.

Szijjártó egyébként hétfőn Brüsszelben az EU külügyminisztereinek találkozóján vett részt, ahol a napirenden szerepelt a Navalnij-ügy miatti esetleges szankciók kérdése is. Az Euronews riportere az interjúban arról is kérdezte, hogy kérte-e Alekszej Navalnij szabadon engedését, amikor múlt héten Moszkvában járt. Szijjártó erre azt mondta, a vakcinákról és a gázellátásról tárgyalt. A nemrég a moszkvai repülőtéren őrizetbe vett, korábban megmérgezett ellenzéki politikus ügyét nem hozta szóba.

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)