„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Szocsiból üzent a budapesti amerikai nagykövetnek

21/11/2022 15:11

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ő nem szokta kommentálni az amerikai nagykövet utazásait, és elvárja ezt fordítva is. David Pressman aggályosnak tartja, hogy Szijjártó olyan körülmények közt utazik Oroszországba, amikor Moszkva rakétákkal támadja Kijevet.

David Pressman, az új budapesti amerikai nagykövet azt mondta: "Aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy Moszkvából repülnek rakéták a kijevi játszóterekre – és látom, hogy Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából."

Az ATV interjút készített Szijjártó Péterrel az oroszországi Szocsiban. Megkérdezték, mi a külügyminiszter véleménye Pressman kijelentéséről.

A 444 összefoglalója szerint Szijjártó azt mondta, szerinte "az lenne a helyes, ha a kölcsönös tisztelet talaján állva nem kommentálgatnánk egymás lépéseit”. Azt mondta, ő sem szokta kommentálni az amerikai nagykövet utazásait, és elvárja ezt fordítva is. Ráadásul Magyarország nemzeti érdeke az energiabiztonság fenntartása, és „amerikai javaslat még nem nagyon hangzott el arra nézvést, hogy ezt az energiabiztonságot hogyan lehetne reálisan elérni" – mondta Szijjártó.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőre virradó éjjel Oroszországba utazott, az orosz Atomexpora.