„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Péter gratulált a Kínai Kommunista Párt új igazgatójának kinevezéséhez

6/01/2023 18:07

| Szerző: Klubrádió

A magyar külügyminiszter hivatalos levelében nem felejtett el megemlékezni Magyarország keleti nyitási politikájáról sem.

Magyarország egyértelműen érdekelt Kína és az Európai Unió közötti, kölcsönös tiszteleten alapuló "észszerű együttműködésben" – többek között ezt írta Szijjártó Péter abban a pénteki levélben, amit újonnan kinevezett kínai külügyi vezetőknek címzett.

A magyar külügy szerint Szijjártó Csin Kangnak azért gratulált, mert előléptették Kína új külügyminiszterévé, Vang Jinak (a korábbi kínai külügyminiszernek) pedig azért, mert kinevezték a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága főhivatalának igazgatójává.

Szijjártó a kínai külügy új vezetőjének írt levelében hangsúlyozta, hogy Kína és Magyarország jelenleg minden eddiginél erősebb kétoldalú kapcsolatokat ápol, és mérföldkőnek számító fejleményként utalt Magyarország keleti nyitási politikája, az "Egy övezet, egy út" kezdeményezésre, illetve a Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa országai közötti együttműködésre is. Kiemelte a két ország közti átfogó partnerséget, valamint a kitűnő gazdasági és pénzügyi együttműködést és a közvetlen légi járatok helyreállításának jelentőségét is.

A levél szerint a magyar külügyminiszter reméli, hogy mihamarabb találkozhat személyesen is Csin Kanggal, de arra nem tért ki, hogy Magyarországra várná-e inkább az új kínai kollégáját, vagy ő utazna szívesebben az ázsiai országba.

(via hvg.hu)