„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó az orosz kibertámadásról: Ha választás közeledik, mindig hackertámadásokkal jön a dollármédia

17/05/2024 19:51

| Szerző: Klubrádió

„Ha választás közeledik, mindig hackertámadásokkal jön elő a dollármédia” – mondta Szijjártó Péter Marko Đurić szerb külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján az ATV azon kérdésére, amely az orosz hackertámadást firtatta.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, szerinte „az egész történelmünk arról szól, hogy megpróbálnak itt befolyásolni minket a szélrózsa minden irányából. Ennek vannak különböző formái, például a hackertámadások". Jelezte, „a kérdés csak az, hogy ezeknek egy kormány ellenáll-e és fenntartja-e a szuverén politikáját vagy nem”.

"Mi ellenállunk minden beavatkozási kísérletnek független attól, hogy az milyen formában valósul meg. Fenntartjuk a szuverén politikánkat, csak és kizárólag a nemzeti érdek alapján cselekszünk" – mondta a fideszes politikus.

Vannak szakemberek a minisztériumban is, „és a kormányzat erre szakosodott részlegeiben is”, akiknek az a dolguk, hogy az ilyen típusú biztonságunkat fenntartsák, és ha azt kihívás éri, akkor a szükséges lépéseket megtegyék – tette hozzá Szijjártó Péter, aki érdekes kérdésnek nevezte, hogy a KKM belső levelezése bármilyen témában, hogyan kerülhet ellenzéki újságírókhoz. „Ebben szerepet játszott-e bármilyen titkosszolgálat?”  – vetette fel ismét, megjegyezve: „költői kérdés, érdemes lesz ezt egyszer majd megvitatni”.

A DK kezdeményezését, hogy távozzon posztjáról, úgy kommentálta: „megtiszteltetés”. Arra pedig, hogy az ellenzék a parlament rendkívüli ülésének az összehívását kezdeményezi a hekkerügy miatt, közölte: a kampány alatt „ebben olyan nagy újdonság és innováció nincsen”.

A 444.hu által csütörtökön bemutatott dokumentumok szerint Szijjártóéknak legkésőbb 2021 szeptemberében tudniuk kellett az orosz hekkertámadásról, de letagadták a 2022-es választási kampányban és hazugságnak nevezték. Az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy szervereit, onnan adatokat, leveleket loptak és lényegében mindent láttak, ami a Külügyminisztériumban történik.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)