„Köszönjük
A lényeg

Szijjártó az orosz hekkertámadásról szóló dokumentumokra: Tegye el a papírt!

16/05/2024 16:28

| Szerző: Klubrádió

Belső dokumentumok bizonyítják, hogy a magyar külügy tudott az orosz kibertámadásokról, amelyeket két éve még kampányhazugságnak neveztek. A cikkről a 444 részletesen számolt be.

A portál egy hétfői kampányeseménye után megkérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az ügyről, videójukat itt nézhetik meg.

Hogy fordulhatott elő, hogy az orosz titkosszolgálat hekkerei képesek voltak bejutni a minisztérium rendszerébe és onnan óriási mennyiségű adatot lopni? – kérdezte a 444 újságírója a minisztert, aki annyit válaszolt: „Én ilyenről nem tudok". Azonban ekkor még nem tudta, hogy ismerik az átfogó orosz támadásról szóló titkosszolgálati jelentést.

"Mutathatok egy ilyen papírt?" – kérdezte a lap riportere.
"Ez hogy került Önhöz? (...) Most a nyilvánosság előtt szeretne engem belevinni abba, hogy egy titkosszolgálati működéssel kapcsolatos dokumentumot kommentáljak, ezt nem gondolja komolyan, ugye? Én a magam részéről ebben nem szeretnék részt venni. Ha maga itt nemzeti érdeket akar sérteni, akkor csinálja, csak engem ne vigyen bele. Tegye el a papírt, én azt javaslom!" – válaszolta Szijjártó Péter.

Vagyis amikor megmutatták neki az NBSZ főigazgatójának levelét, azt kérdőjelezte meg, hogy jogszerűen jutottak-e el a portálhoz a dokumentumok, amelyek bizonyítják az orosz titkosszolgálati kibertámadásokat. Szijjártó azt feltételezi, hogy valamilyen külső titkosszolgálat segítségével kerültek hozzájuk ezek az információk. „Óvatosak legyenek szerintem” – mondta a beszélgetés végén.

A miniszter egyébként azt állította ezekről a behatolásokról, hogy „az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek” megtették a szükséges lépéseket azért, hogy a veszélyt elhárítsák.

A 444 cikkében közölte, a sajtó szabályai szerint ellenőrizték a forrásokat és meggyőződtek a dokumentumok hitelességéről. Az általuk látott dokumentumok pedig nem esnek a minősített adat védelméről szóló törvény hatálya alá, tették hozzá.