„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó az energiapiacra ható ideológiai nyomásról beszélt

21/05/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a "nemzeti energiamix" összeállításának tagállami hatáskörnek kell maradnia az EU-ban.

A magyar kormány elutasít mindenféle politikai nyomásgyakorlást azt illetően, hogy milyen forrásokból vásároljon energiát, és mindig is a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.

A 24.hu összefoglalója szerint a külgazdasági és külügyminiszter ideológiai és politikai nyomás erősödéséről beszélt az energiapiacokon.

Ezzel szembenn a felelős energiapolitika szerinte kizárólag az ideológiai megközelítések és az álszentség felszámolásával lehetséges, ezért a magyar kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy az energiaellátás nem ideológia és politika, hanem fizika és matematika kérdése, még ha a krízis a várakozással szemben épp távolabb is visz a józan észen alapuló hozzáállástól.

Ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a nemzeti energiamix összeállításának tagállami hatáskörnek kell maradnia az EU-ban, amelynek során figyelembe kell venni az egyedi körülményeket.