„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

26/01/2023 18:48

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban (ahonnan felhívta Alexander Novakot, az orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettest) az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve arról beszélt, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség, és a nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia.

Szijjártó azt mondta: „Sajnos ez kivételes alkalom, hiszen a nemzetközi politikai életben, dacára annak, hogy békére lenne szüksége a világnak, nagyon kevésszer esik szó a békéről, sőt megbélyegzik, kritizálják azokat, akik erről beszélnek.” Szerinte a nemzetközi közösségnek hatalmas a felelőssége, különösképpen a nagy és erős országoknak, hogy a politikai diskurzus végre ne a háborúról, hanem a békéről szóljon – számolt be az MTI.

A miniszterelnök beszédeiben évtizedek óta a szabadságharc a meghatározó téma. Még az orosz-ukrán háború kitörése után is folyamatosan harcba szólított a baloldal ellen – hívta fel a figyelmet a 444.