„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: 840 ezer ukrán menekültet fogadtunk be

21/07/2022 12:59

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország mindent megtesz, hogy ne sodródjon bele az ukrán-orosz háborúba, hozzátette, "ez nem könnyű feladat”.

„Mi egy szomszédos ország vagyunk, és minden egyes perc, ami az Ukrajnában zajló háborúval telik, az biztonsági kockázatot jelent hazánk számára” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News műsorában arra a kérdésre, hogy miért érdeke Magyarországnak, hogy minél hamarabb véget érjen az orosz–ukrán háború.

Szijjártó kiemelte, hogy a háború veszélyezteti az energiaellátás biztonságát, és felsorolta, hogy Európának milyen veszélyekkel és problémákkal kell szembenéznie: nagyon magas infláció, az egekbe szökő energia– és nyersanyagárak, illetve egy lehetséges újabb illegális migrációs hullám, amit az ukrán gabonaexport akadozása nyomán kialakuló élelmezési válság okoz.

Kettős nyomás alatt állunk most, mert a keletről érkező menekültek mellett szembe kell néznünk a délről érkező illegális migráció rendkívül erős és egyre növekvő nyomásával” – mondta a miniszter. Megemlítette, hogy Magyarország a háború kezdete óta eddig 840 ezer menekültet fogadott be. 

A háború végével kapcsolatban azt mondta, hogy sajnos egyelőre nem látni a végét. „A háború következményeit a szomszédból, kimondottan közelről látjuk, így az egyedüli megoldás, ami mellett ki kell állnunk, az az azonnali tűzszünet, a béketárgyalások és a béke” – tette hozzá.