„Köszönjük,
A lényeg

Szeptember végére alig lesz, aki mozdonyt vezet

4/09/2023 10:01

| Szerző: Klubrádió

A Volánnal együtt 57 ezer munkavállalót foglalkoztató két állami közlekedési társaság 4500 pozíciója betöltetlen.

Akkora a munkaerőhiány az állami MÁV-csoportnál, hogy szeptember végére alig lesz, aki vezethetné a vonatokat. A MÁV és Volán állományában 4500 betöltetlen pozíció van, a vasúttársaságnál a mozdonyvezetők, kalauzok és kocsivizsgálók fogyatkoztak meg leginkább – derül ki a Népszava cikkéből.

A menetrend csak túlórával tartható. A gond az, hogy az említett munkakörökben dolgozók többsége szeptember végére az új Munka Törvénykönyve és a MÁV hatályos kollektív szerződésében meghatározott maximum 300 órás túlóra keretet is kimeríti.

A lap szerint elvileg egyéni különmegállapodásokkal, extra díjazásban megegyezve a túlórakeretet még 100 órával meg lehet toldani, de kérdés, hogy hány vasutas megy ebbe bele.

A kormányzat érzéketlenségét jól szemlélteti Lázár János múlt heti kijelentése, aki a hegyeshalmi vasútvonalon bevezetett sebességkorlátozással kapcsolatban azt találta mondani: "A MÁV vezetői ne okoskodjanak és ne mellébeszéljenek, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a vasúti pálya újjáépítését". Amire éppenséggel nem sok pénz van.