„Klubrádió
A lényeg

Szeptember végéig tolná ki az EU a tárgyalásokat a magyar helyreállítási tervről

27/07/2021 17:00

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság szóvivője közölte: azt javasolták a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. Hozzátette, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós javaslatra, és kész konstruktív módon együttműködni. Ehhez képest Orbán Viktor pénteken kormányhatározatba foglaltatta, hogy a Bizottság csakis a homofób törvénymódosítások miatt késleltetheti az ország helyreállítási tervének elfogadását.

Ahogy a 24.hu beszámolt róla, az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét, közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.

A szóvivő kérdésre adott tájékoztatása szerint Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország kérte a nemzeti helyreállítási tervükről szóló tárgyalások meghosszabbítását további két hónappal, továbbá emlékeztetett, hogy az uniós bizottság már korábban megállapodásra jutott Varsóval a vonatkozó tárgyalások kéthónapos meghosszabbításáról.

Folytatódnak a megbeszélések az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között Magyarország nemzeti helyreállítási tervével kapcsolatban is, a brüsszeli testület egészen pontosan azt vetette fel, hogy a határidőt szeptember 30-ig hosszabbítsák meg.

Nuyts hozzátette, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére, és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.

 

Július elején derült ki, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a 7,2 milliárd euró uniós támogatás elköltéséről szóló magyar helyreállítási tervet a július 12-én esedékes határidőig, mivel a magyar tervben nem szerepeltek elég szigorú lépések a korrupció megelőzésére. Didier Reynders igazságügyi biztos közölte: az Európai Bizottság addig nem hagyja jóvá a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

Kicsit más a belföldi kommunikáció 

A 444 hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor pénteken már kormányhatározatba foglaltatta, hogy az Európai Bizottság csakis a homofób (amelyeket a kormány pedofilellenesnek, újabban gyermekvédelminek nevez) törvénymódosítások miatt késleltetheti az ország helyreállítási tervének elfogadását.

A határozatban egyebek mellett az áll: „az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a Kormány és az Európai Bizottság előremutató szakmai egyeztetései ellenére – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti ”.

Gulyás Gergely is azt mondta a kormányinfón, hogy a helyreállítási alapról már megegyeztek, de „Brüsszel ezt újranyitotta, azóta is látjuk, hogy milyen nemzetközi sajtókampány és vádak sorozata zajlik hazánk ellen”.