„Köszönjük
A lényeg

Szép pénzzel lépnek le Brüsszelből a magyar EP-képviselők, a fideszes rekorder bő 60 milliót kasszíroz

17/06/2024 10:54

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Hárman európai nyugdíjat is kapnak, az annyi, mint 720 ezer forint.

Az Európai Parlamentből a távozó képviselők minden hivatalban töltött évük után egy havi tiszteletdíjra jogosultak, amit átmeneti ellátás címen kapnak meg, azonban legalább hat hónapnyi illetményre jogosult minden képviselő. Így akik csak egy ciklust, azaz öt évet töltöttek Brüsszelben, azoknak is fél évnyi pénz jut: mivel jelenleg 10 377 euró a képviselői tiszteletdíj, ez 62 262 eurót (közel 25 millió forintot) jelent – vette számba a 24.hu.

Hét képviselőnek üti ennyi a markát: a fideszes Hidvéghi Balázsnak és Trócsányi László volt igazságügyi miniszternek, a szintén fideszes Tóth Edinának, valamint a DK-s Rónai Sándornak és Ara-Kovács Attilának, a momentumos Cseh Katalinnak és Donáth Annának, valamint a jobbikos Gyöngyösi Mártonnak.

 
Illusztráció:
Flickr.com
 

A fideszes Járóka Lívia 72 368 eurót (majdnem 30 millió forintot) kasszíroz, a két ciklust lehúzott volt MSZP-s  Újhelyi István, továbbá a fideszes Bocskor Andrea és Deli Andor pedig 103 770 eurót, vagyis 41 millió forintot vihet haza. A rekorder a fideszes Kósa Ádám, ő 2009-ben került be az Európai Parlamentbe, neki tehát

nem kevesebb, mint 155 655 euró, azaz cca 61,5 millió forint üti a markát.

A most távozó szeniorok közül Trócsányi László – aki visszautasította az alkotmánybírói felkérést és Ara-Kovács Attila európai nyugdíjra jogosultak, ez nekik havi 1816 eurót (720 ezer forintot) jelent, ami a magyar átlagnyugdíj háromszorosa.