„Köszönjük,
A lényeg

Szemtanúk szerint a görög parti őrség vízbe dobott menedékkérőket

17/06/2024 19:37

| Szerző: Klubrádió

Szemtanúk szerint a görög parti őrség három év alatt több tucat bevándorló halálát okozta a Földközi-tengeren, közülük kilencet szándékosan a vízbe dobtak. Erről a BBC számolt be, a parti őrség visszautasította a vádakat.

A BBC friss elemzésében az olvasható: több mint negyven ember halt meg annak következtében, hogy a görög felségvizekről kiszorították őket, vagy Görögország elérése után visszautasították őket a vízre. A parti őrség a BBC-nek azt nyilatkozta, határozottan visszautasítják a vádakat.

A görög kormányt régóta vádolják azzal, hogy visszatoloncolja az embereket Törökország felé, ami a nemzetközi jog szerint illegális. Ez az első alkalom, hogy a BBC összeszámolta azokat az incidenseket, amelyek halálos áldozatokkal jártak. Az újság 15, 2020 és 2023 közötti incidenst elemzett, ezek összesen 43 halálos áldozatot követeltek. Négy esetben szemtanúkkal beszélgetve sikerült megerősíteni a beszámolókat.

Öt esetben a bevándorlók azt állították, hogy a görög hatóságok közvetlenül a tengerbe dobták őket, más esetekben pedig motor nélküli felfújható tutajokra tették őket. Az egyik legdurvább beszámolót egy kameruni férfi adta, akit a görög hatóságok azután kezdtek üldözni, hogy 2021 szeptemberében partra szállt Szamosz szigetén. A többiekhez hasonlóan ő is menedékkérőként akart regisztrálni. A férfi azt mondta, alig kötöttek ki, máris jöttek a rendőrök, maszkban, és őt és társait megverték és bedobták a vízbe. Egy másik, szomáliai férfi azt mondta a BBC-nek, hogy 2021 márciusában a parti őrség kezeit összekötözve dobta őt a vízbe, elmondása szerint háton úszva sikerült túlélnie, majd az egyik keze kiszabadult a kötélből, végül a török parti őrség vette őt észre.

A kutatást egy új dokumentumfilmben (Dead Calm: Killing in the Med?) is bemutatják.

(via telex.hu, kiemelt képünk illusztráció)