„Köszönjük,
A lényeg

Szélsőjobbos pártok (köztük a Fidesz) közös nyilatkozatot adtak ki Európáról

2/07/2021 17:40

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió tagországai tíz pártjának, köztük a Fidesznek és a lengyel Jog és Igazságosságnak (PiS) a vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot – közölte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke Varsóban. Szélsőjobboldali van még szó, mint az Olasz Testvérek, a francia Nemzeti Tömörülés (korábban Nemzeti Front) és a spanyol Vox.

Ahogy a 24.hu beszámol róla, Kaczynski közölte, a nyilatkozatot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia. Hozzátette, „ennek céljai és struktúrái nem világosak”.

„Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása” – fogalmazta meg aggályait a legnagyobb lengyel kormánypárt elnöke, volt miniszterelnök.

A nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazoknak, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is – indokolta meg a közös fellépést Kaczynski.

A nyilatkozatot a Fidesz és a PiS mellett több mint tíz szervezet jegyzi, köztük a Matteo Salvini vezette olasz Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek, továbbá a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése.

Orbán Viktor a Fidesz Facebook-oldalán posztolt videóban írta alá a deklarációt. A videóban elmondta, hogy a szöveg az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről

„A Fidesz csatlakozott ehhez a fölhíváshoz, ahogyan a deklaráció mondja: azt akarjuk, hogy ez a közös dokumentum legyen kulturális és politikai munkánk alapja. Így kívánunk részt venni az Európai Unió jövőjéről szóló vitában” – mondta Orbán.

A pártok közös nyilatkozata lépés lehet egy közös szélsőjobboldali frakció létrehozására az Európai Parlamentben – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)