„Klubrádió
A lényeg

Szél Bernadett: Reménytelenül múltszázadi politikus Orbán Viktor

6/07/2021 10:10

| Szerző: Klubrádió

Kevés figyelmet kapott a magyar és szlovák miniszterelnök pár nappal ezelőtti közös sajtótájékoztatója, pedig ami ott elhangzott, az kontrasztosan mutatja, miért olyan reménytelenül múltszázadi politikus Orbán Viktor és pont ezért miért alkalmatlan arra, hogy bármitől is „megvédjen” itt bárkit is - írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában.

"Amikor az uniós kibocsátácsökkentési tervekről és a karbonadóról kérdezték, (Orbán Viktor) azt mondta: 'Ha újraindultak a gazdaságaink, ha megint van eredmény, ha a munkanélküliség lejjebb megy, akkor persze mindenről lehet beszélni. Szerintem itt most a sorrend fontos. Először újraindítás, és utána jöhetnek mindenfajta adómegfontolások.'

Érdemes ezzel összehasonlítani szlovák kollégája szavait. Heger elismerve a kibocsátáscsökkentés szükségességét, azt mondta, a helyreállítási alapból egyrészt a szlovák nehézipar kibocsátáscsökkentéséhez járulnak hozzá, másrészt támogatást nyújtanak (!) az energiaszegénységben élő (!!) családoknak a házak, lakóépületek energetikai felújításához.

A két álláspont nem is lehetne távolabb egymástól. Úgy a 90-es évek Kelet-Európájában volt szokás azzal érvelni, hogy előbb legyünk gazdagok, utána majd költünk környezetvédelemre — pontosan látjuk, mennyire jött be" – hasonlítja össze Szél a két hozzáállást.

"Sokadszorra bizonyosodik be, hogy Orbán Viktor egyszerűen lerázza és nem megoldja a 21. század legbrutálisabb kihívásait. A megoldás a kormányváltás: Magyarországnak a valós problémákra értelmesen reagáló, a fenntarthatóságot nem luxusnak, hanem alapfeltételnek tekintő politikai vezetőkre van szüksége! Már ha túl akarunk élni, gyermekekkel, unokákkal és az egész gyönyörű élővilággal. Ez a tét" – írja Szél.