„Támogassa
A lényeg

Süli János volt miniszter: Mindenképp emlékeznék rá, ha Schadllal ebédeltem volna, hacsak nem tudatmódosítót ebédeltünk

9/11/2023 14:40

| Szerző: Klubrádió

Süli János volt Paks-ügyi miniszternek tetszett Schadl Györgyék vízmotor-projektje, állítja az államtitkára. A bíróságon folytatott a a Schadl-Völner-ügy.

A Schadl-Völner-ügy nem csak végrehajtók kinevezéseiről és állítólagos kenőpénzekről szól, vannak mellékszálai is. Az egyik a paksi ügylet, ezt kezdte el tárgyalni kedden a bíróság, és csütörtökön is ezt folytatta, tanúkihallgatásokkal.

A vád szerint a volt igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes államtitkár, Völner Pál vállalta, hogy a végrehajtói kar volt elnökének, Schadl Györgynek az egyik cégére az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kiírat egy milliárdos pályázatot, és ezt elnyerve szép pénzhez juttatják a vállalkozást. A cég papíron vízüzemű motorral kísérletezett, amely a tervek szerint a paksi atomerőműhöz szolgáltatott volna innovációt. Hiába mondták Völnernek, hogy nem is biztos, hogy működőképes ez a dolog, Varga Judit egykori miniszterhelyettese a vád szerint közölte: a pénz elnyerése után úgysem ellenőrzi ezt senki.

Völner két korábbi minisztert, az akkori innovációs és technológiai tárca vezetőjét, Palkovics Lászlót és a Paks-ügyekkel foglalkozó Süli Jánost próbálta behálózni ahhoz, hogy segítsék Schadl ötletét pályázathoz jutni. Az nem derül ki az iratokból, hogy Palkovicsot kihallgatták-e az ügyben. A bíróságra nem idézték be, sőt, eddig egy szót sem ejtettek róla a perben.

Ahogy a Telex írja, a bíróság csütörtökön Kovács Pál volt államtitkárt, Steiner Attila államtitkárt és Süli János egykori paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert hallgatja meg, akik személyesen tekintették meg a találmányt.

Kovács a vallomásában azt mondta, ő látott fantáziát a motorban, egyszer egy ebédre is összefutottak volna Schadllal a minisztériumban vagy egy minisztériumhoz közeli étteremben, de dugó volt, így ő beült a végrehajtói kar volt elnökének kocsijába, ott beszélgettek a projektről. A korábbi államtitkár azt mondta, ő csak 2021-ben találkozott először Schadllal, de a végrehajtói kar volt elnökének naptárában 2018-ra ez volt felírva: „Hold utca Kovács Pali + Völner Pali”. Kovács szerint ez biztos nem ő volt. Közben viszont Süli János azt vallotta, ő 2018-ban találkozott Schadllal. Kovács Pál 2023. február 1-jéig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese volt.

Süli arról beszélt, őt évek óta érdekelte a „hidrogénes ügylet”, ezért ha szembe jött ilyen találmány vele, akkor úgy volt, hogy „nézzük meg, nem kellett engem győzködni”. Szerinte ez a projekt „többre érdemes, mint hogy 100 százalékig elfelejtsük”. A volt miniszter úgy emlékszik, többször nem találkozott Schadllal, „talán telefonon beszéltünk még egyszer a találmányról”. A saját naptárában sem talált erre utaló bejegyzéseket. Schadl naptárában viszont 2018. október 1-jére ez volt beírva: „Völner + Süli ebéd”. Süli a bíróságon erről azt mondta, nem emlékszik arra sem, hogy megbeszéltek volna egy ebédet, arra sem, hogy együtt ebédeltek volna. „Mindenképp emlékeznék rá, hacsak nem tudatmódosítót ebédeltünk” – fogalmazott a korábbi Paks-ügyi miniszter.

(Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel)