„Klubrádió

Sokkal több gyerek került kórházba, mint a járvány korábbi szakaszaiban

6/04/2021 18:36

| Szerző: Klubrádió

Kétszer-háromszor annyi gyerek került kórházba, mint a járvány korábbi szakaszaiban, de a felnőttekéhez hasonló súlyos állapot nagyon ritka – nyilatkozta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. 

Bár a koronavírus szövődményei miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni – mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója - írta meg a 24.hu.

 
Dr. Velkey György Fotó/Bethesda.hu

"Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel, de az a súlyosság, ami felnőtteknél jelentkezik, a gyerekeknél nagyon ritka, de most már gyerekkorban sem lehet banálisnak tekinteni a járványt." - mondta a főigazgató.

Hozzátette, hogy előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél létezik egy másik betegség is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik.

A gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség magas láz, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, bőrkiütés, nyálkahártya, kötőhártya gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség. A gyerek esetében a hosszú covid-betegség is jelentkezhet, akár hetekig, hónapokig eltarthat.

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus fertőzött lesz. Elmondta, hogy a koraszülött osztályok is kezelnek covidos babákat. Az esetek legtöbbjében gyógyulnak, de komoly erőpróbát jelent.

A főigazgató szerint nincs semmilyen elméleti alapja annak, hogy a koronavírus elleni védőoltást ne kaphassák meg a gyerekek, és szerint néhány hónap múlva már ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatók lesznek.

Az iskolák és óvodák április 19-i nyitásával kapcsolatban Velkey György azt mondta, hogy szerinte arra már lefelé fog tartani a járvány és nem lesz ennyire intenzív. Ugyanakkor a gyerekeknek is be kell tartaniuk a szabályokat, hordani kell a maszkot, tartani a távolságot és szellőztetni, kezet mosni.

(Forrás: 24.hu)