„Klubrádió
A lényeg

Semjén: az Osztrák-Magyar Monarchia sokkal természetesebb egység volt, mint az Európai Unió

21/02/2023 06:33

| Szerző: Klubrádió

Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák-Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Mária Teréziáról szóló könyv bemutatójá. Nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett - tette hozzá a politikus az MTI késő esti beszámolója szerint. 

Semjén Zsolt kifejtette: Mária Terézia józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott. Konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás, vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, melyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek.

Emléknap - Megemlékezés Pócspetriben
 
Semjén Zsolt.
 MTI Fotó: Balázs Attila
 

Hozzátette: Mária Terézia uralkodása alatt indult el a nemzeti ébredés, a magyar nemesség kitekintést kapott az európai viszonyokra. Mária Terézia értékelése elválaszthatatlan azoktól, akiknek a karrierje az ő uralkodása idején indulhatott el, így például Hadik András hadvezértől. A bemutatott kötet hozzájárul Mária Terézia uralkodásának méltányosabb értékeléséhez - mondta Semjén Zsolt.