„Klubrádió

1,6 milliárddal támogatnak egy huszáros kalandfilmet

7/05/2021 15:34

| Szerző: Klubrádió

1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg a Hadik címmel készülő, 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilmnek a Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága – vette észre a 444. Az NFI szerint a film „felidézi Hadik András huszártiszt katonai bravúrját, amikor maroknyi csapatával megsarcolta Berlint”.

A Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő Hadik rendezője Szikora János, főszereplője pedig Trill Zsolt lesz. A filmben szerepel még mások mellett László Zsolt, Hirtling István és Mucsi Zoltán – írja a 444. 

„Emléket állítani a magyar huszár virtusnak és természetesen Hadik András katonai bravúrjának. A virtusnak, amelyben a kalandra vágyó merészséget az erkölcsi tartás ötvözte nemessé. Ez volt a magyar huszár! Ez különböztette meg minden más katonától már a kezdetektől fogva és ez maradt a jellemzője évszázadokon keresztül” – írták a film céljáról az NFI honlapján megjelent közleményben.

 
Hadik András szobra. Vastagh György szobrász műve a Várnegyedben (kép: Wikimedia Commons)
 

Hozzátették: olyan történelmi kalandfilmet terveznek készíteni, amelynek ”főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület”.

A forgatás a tervek szerint ősszel kezdődik, és a mozifilmet 2022 végén láthatják a nézők. 

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)