„Klubrádió
A lényeg

Rusvai Miklós: Lassan rá kell ereszteni a vírust a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás

2/11/2021 10:49

| Szerző: Klubrádió

Mivel már tudjuk, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, hanem itt marad velünk, lassan "rá kell ereszteni a lakosságra", hogy kialakuljon a nyájimmunitás, az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen – mondta a virológus a Reggeli gyorsban.

A koronavírus nem fog eltűnni, hanem itt marad velünk, lassan rá kell ereszteni a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen – mondta Rusvai Miklós.

A járványkezeléssel kapcsolatban szerinte nagyon sok mindent kell figyelembe vennie a kormánynak, amikor intézkedéseket hoznak. Van egészségügyi szempont, gazdasági szempont és a lakosság pszichés szempontja, mit visel még el az ember, felerősödnek-e a maszkellenes vagy oltásellenes hangok, ha valamelyiket kötelezővé teszik.

Az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem, és tudatosítani kell, ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet. A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg – hangsúlyozta a szakember.

Magyarország a második legrosszabb járványügyi besorolásban van, Közép- és Kelet-Európa a gócpont, most "rajtunk van a sor" – mondta Rusvai. Az összes járvány hullámokban jelentkezik, a koronavírus-járvány is ilyen lesz. 

"Rá kell ereszteni a vírust a lakosságra". A maszk rajtunk van, az oltást felvehetjük, a súlyos megbetegedések számát csökkentjük, de mivel tudjuk, hogy ez itt marad velünk, előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell - fogalmazott a virológus, hozzátéve: a cél az,hogy ne hirtelen történjen ez a fertőződés, de ha már mindenki megfertőződött, akkor lesz nyájimmunitás.

2021. november 01. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. november 01., hétfő 09:00): Rusvai Miklós
55:20
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter