„Klubrádió
A lényeg

Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud

14/08/2022 11:09

| Szerző: Klubrádió

Javult Salman Rushdie állapota: a pénteken többször megkéselt írót levették a lélegeztetőgépről és újra tud beszélni – közölte az ügynöke.

Az író magyar idő szerint péntek este éppen előadást tartott volna a Chautauqua Intézetben, amikor támadója egy fekete maszkban felrohant a színpadra, és többször megszúrta. Rushdie-t helikopterrel vitték kórházba, ahol megműtötték és lélegeztetőgépre került. Ügynöke korábban arról beszélt, hogy Rushdie elveszítheti az egyik szemét a támadás miatt.

Támadója, a 24 éves Hadi Mattar ellen gyilkosság kísérlete és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat, a férfit már a helyszínen elfogták. A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával - tájékoztatott az NBC hírtelevízió. Matar Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála.

Rushdie 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt több halálos fenyegetést is kapott muszlim közösségekből, mert a műben az iszlám vallás több konzervatív hívője szerint tiszteletlenül ábrázolta Mohamed prófétát. Megjelenése után egy évvel Homeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát hirdetett Rushdie-ra, és Iránban 2,8 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az író fejére. Iráni vezetők azóta többször is igyekeztek felülbírálni Homeini ajatollah szavait, de az íróra továbbra is sokan dühösek, egy iráni iszlám szervezet 2012-ben még a vérdíjat is felemelte 3,3 millió dollárra.

(via hvg.hu)