„Klubrádió
A lényeg

Megkéselték a színpadon Salman Rushdie-t

12/08/2022 19:01

| Szerző: Klubrádió

A világhírű indiai születésű brit írót előadása előtt egy férfi támadta meg, a nyakán érte a szúrás.

Előadása előtt megtámadták Salman Rushdie-t New Yorkban. A világhírű, indiai származású brit írót éppen felkonferálták a Chautauqua Intézet színpadán, amikor az egy férfi rohant fel a színpadra, és megtámadta - írta a hvg.hu.

Rushdie-t megkéselték, a szúrás a nyakán érte. Az írót helikopterrel kórházba szállították, állapotáról egyelőre többet nem lehet tudni. A rendőrség szerint a támadót őrizetbe vették. Rushdie színpadi beszélgetőtársa is megsérült a fején.

A helyszínen készült képen az látszik, hogy a 75 éves író a földön fekszik, többen körülötte állnak, lábait pedig a magasba emelik.

Rushdie Sátáni versek című regényét 1988 nyarán adták ki, mely azonnal felháborodást váltott ki az iszlám világban Mohamed próféta „tiszteletlen” ábrázolása miatt. Egy évvel később Khomeini ajatollah, Irán vezetője fatvát hirdetett Rushdie ellen istenkáromlás miatt és minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére. Az író emiatt egy ideig bujkálni is kényszerült, hiszen a vallási rendelet értelmében bármely hívő muszlim megölheti őt. Az iráni radikális vezetők szerint Khomeini fatvája visszavonhatatlan, és 1989-ben bekövetkezett halála utána is érvényes.

Az író fejére Iránban több mint 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.