„Klubrádió
A lényeg

Lélegeztetőgépen tartják Salman Rushdie-t, elveszítheti a látását egyik szemére

13/08/2022 10:12

| Szerző: Klubrádió

A világhírű indiai születésű brit írót előadása közben támadták meg késsel pénteken az Egyesült Államokban. A 75 éves Rushdie-t kórházba szállították, megműtötték, jelenleg lélegeztetőgépen tartják, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – számolt be az MTI.

Előadása előtt megtámadták Salman Rushdie-t New York államban pénteken. A világhírű, indiai származású brit írót éppen felkonferálták egy irodalmi fesztiválon a Chautauqua Intézet színpadán, amikor az egy férfi rohant fel a színpadra, és késsel megtámadta.

Az AP arról írt, hogy a támadó 10-15 alkalommal a nyakán szúrta meg az írót. A támadót, aki Rushdie beszélgetőtársát is megsebesítette, azonnal elfogták. A rendőrség később azonosította a támadót, Hadi Matar-t, egy New Jersey államban élő, 24 éves férfit. Tettének indítékát egyelőre nem közölték.

A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, valószínű, hogy egyik szemét elveszíti. Az incidens után az író segítségére siető orvos a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megítélése szerint a sérülések komolyak, de Rushdie felépülhet belőlük. A támadásban megsérült beszélgetőtársát, Henry Reese-t arcsérülésekkel látták el, de nem sokkal később kiengedték a kórházból.

Rushdie 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt több halálos fenyegetést is kapott muszlim közösségekből, mert a műben az iszlám vallás több konzervatív hívője szerint tiszteletlenül ábrázolta Mohamed prófétát. Megjelenése után 1 évvel Homeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát hirdetett Rushdie-ra, és Iránban 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az író fejére. Iráni vezetők azóta többször is igyekeztek felülbírálni Homeini ajatollah szavait, de az íróra továbbra is sokan dühösek, egy iráni iszlám szervezet 2012-ben még a vérdíjat is felemelte 3,3 millió dollárra.

(via Telex)