„Klubrádió
A lényeg

Rogán: A titkosszolgálatok lépjenek fel "a háborús propaganda" ellen

18/05/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió

Rogán Antal kabinetminiszter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai meghallgatásán azt mondta, elvárás a titkosszolgálatok felé, hogy azonosítsák be és lépjenek fel a „háborús propaganda” ellen. Szerinte azok is ide tartoznak, akik azt akarják, hogy "a magyar emberek fizessék meg a háború árát". Rogán arról is beszélt, hogy szerinte Magyarországon nincs orosz befolyás, 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi.

Szerdán hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság Rogán Antalt, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli a jövőben. Ez a terület korábban Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozott – idézi fel a Telex.

A meghallgatás elején Rogán azt magyarázta, miért volt szükség arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelje a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat. Azt mondta, 2010 után azért tartoztak a belügyminisztérium alá, mert rossz volt a közbiztonság, fő feladatuk a bűnüldözés volt. Mára viszont szerinte „Európa legbiztonságosabb országává vált Magyarország”, de ami ennél is fontosabb, hogy új időszak jön, a háború lesz a legfontosabb kihívás. Az ország fizikai és anyagi biztonságát kell garantálni, és Rogán szerint ezt tükrözi az átszervezés.

Hozzátette, több európai országban, például Franciaországban, Németországban és Olaszországban is hasonló struktúrában működnek a nemzetbiztonsági szolgálatok, valamilyen formában a miniszterelnökséghez tartoznak.

Rogán Antal három elvárást fogalmazott meg a nemzetbiztonsági szolgálatok felé:

  • Magyarország szuverenitásának, az ország és a magyar emberek érdekeinek védelme.
  • Tartsák tiszteletben a választások eredményét, vagyis tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba. A háborús propaganda feltárását várja a szolgálatoktól, „kik csinálják, miért csinálják.” A 444 tudósítása szerint azokat is ide sorolta, akik azt akarják, hogy „a magyar emberek fizessék meg a háború árát”.
  • Legyenek tekintettel a szövetségi együttműködési rendszerre.

Rogán beszélt arról is, hogy bővül a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) feladatköre, új szakembereket vonnak be az annak helyén létrejövő Nemzeti Információs Központba. (A TIBEK is a belügyhöz tartozott korábban.) Kiemelt terület lesz az energiabiztonság. Ennek irányítása Papp Károly államtitkár feladat lesz.

A kabinetminiszter arról is beszélt, hogy az ukrajnai menekülthullámmal szervezett bűnözői csoportok is érkezhetnek Magyarországra. Fegyvereket osztottak ki a lakosság között, köztörvényes bűnözőket is engedtek harcolni Ukrajnában, külföldi zsoldosok jelentek meg mindkét oldalon. A háború miatt fokozódhat az embercsempészet és az illegális fegyverkereskedelem, sorolta a veszélyeket.

Rogán minisztériumához tartozik majd a kormányiroda, a miniszterelnöki programiroda, a kommunikációs feladatok, az általános politikai koordináció, a turizmus, a digitális fejlesztés, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, a koncessziós iroda, a Nemzeti Filmintézet és a mozgóképes kultúra, az elektromos hírközlés és a médiaszabályozás is. De Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (akinek a férje miniszter lesz) részvételével létrehoznának egy országmárkát építő központot is.

A momentumos Hajnal Miklós orosz dezinformációs propagandát firtató kérdésére Rogán azt válaszolta, hogy Magyarországon nincs orosz befolyás, 2010 előtt volt jellemző az ilyesmi.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)