„Klubrádió
A lényeg

Rétvári Bence: Mindenki számára adott a békés demonstráció és a törvényes sztrájk lehetősége

10/10/2022 15:03

| Szerző: Klubrádió

Az oktatás jelenlegi helyzetéről, az közelmúlt oktatási tüntetéseiről, illetve a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok figyelmeztetéséről és elbocsátásáról esett a legtöbb szó az Országgyűlés hétfői ülésnapján napirend előtt. Kormánypárti és ellenzéki képviselők vitáztak arról, hogy most vagy 2010 előtt volt-e jobb a pedagógusok helyzete.

A kormány hadat üzentek az oktatási rendszernek, és háborút folytat a pedagógusok ellen. Megpróbálja megfélemlíteni, besározni és anyagilag ellehetetleníteni a tanárokat – mondta elsőként felszólaló Csárdi Antal a Telex tudósítása szerint. Az LMP-s képviselő felszólította a kormányt, hogy fejezze be ezt az "embertelen, jogszerűtlen és végletekig káros" harcot a tanárok ellen, és emelje meg a bérüket. Ha a költségvetésben van pénz a Vodafone felvásárlására, akkor kell, hogy legyen forrás a tanárok fizetésemelésére is Csárdi szerint.

A kormány részéről Rétvári Bence, az oktatásért felelős Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. Azt mondta, a 2023-as költségvetésben 86 milliárd forinttal több pénzt szánnak az oktatásra, és ennek legnagyobb részét a pedagógusbérek emelésére tervezik fordítani. Csárdi és az LMP azonban nem szavazta meg a költségvetést, így szerinte nem támogatták a pedagógusbérek emelését sem.

Rétvári egyetért azzal, hogy emelni kell a tanárok fizetését. Januártól tíz százalékkal már biztosan nő a pedagógusok bére, és ennél nagyobb mértékű emelés is lehet, ha az Európai Unió megszünteti a szankciókat, és kifizetik a Magyarországnak járó forrásokat – tette hozzá az államtitkár.

Történelmi bűnnek, nemzetárulásnak nevezte Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, hogy a kormány lepusztítja a közoktatást, és, hogy nettó 220 ezer forintot keres egy kezdő pedagógus. Rétvári szerint nem ez a kormány követ el nemzetárulást az oktatással, hanem 2010 előtt a Gyurcsány-kormány, amely elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, bezárt 381 iskolát, és elbocsátott 15 ezer pedagógust.

A polgári engedetlenség miatt büntetik meg a tanárokat, miközben az első engedetlenséget a kormány követte el Hiller István szerint. Az MSZP képviselője arról beszélt, hogy a kormány bő egy évtizede olyan életpályamodellt vezetett be, ami ugyan több munkát követelt a tanároktól, ám több pénzt is ígért. Akkor a mindenkori minimálbérhez kötötték a pedagógusok bérét, másfél év múlva azonban megszegték az ígéretüket – folytatta Hiller.

A szakszervezetek követeléseit kimondottan visszafogottnak és méltányosnak tartja. Ha ugyanis a kormány betartaná a saját, 2013-ban tett ígéretét, akkor a pedagógusok bérét nem a szakszervezetek által követelt 40-50 százalékkal kellene emelni, hanem 97 százalékkal.

"Amikor átadtuk a kormányzást, a magyar közoktatás minden tekintetben jobb állapotban volt, mint 12 évvel később" - jelentette ki Hiller, aki azt sérelmezte, hogy az Orbán-kormány felmondta a párbeszéd csatornáit a pedagógusokkal.

Rétvári szerint Gyurcsány miniszterelnökként az IMF-el folytatott párbeszédet, és nem a pedagógusokkal, amikor a csökkentette a tanárok bérét. Ma is mindenki számára adott a békés demonstráció és a törvényes sztrájk lehetősége adott.

"Ezért senkit soha semmilyen hátrány nem ért" – jelentette ki Rétvári. Ezzel szemben 2006-an sokan megtapasztalhatták szerinte, hogy Hillerék hogy képzelik el az akkori hatalmuk fenntartását.

(Forrás: Telex)