„Klubrádió
A lényeg

Redkívüli engedéllyel landolhatott orosz gép Budapesten

4/03/2022 13:17

| Szerző: Klubrádió

Az Aeroflot gépe azért jött Budapestre, hogy a Magyarországon tartózkodó oroszokat hazavigye. Erre az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, köztük az orosz légitársaságok kitiltása miatt rendkívüli engedéllyel kerülhetett sor.

Az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is kitiltotta a légteréből hétfőtől az oroszországi repülőgépeket, emiatt az orosz légitársaságok leállították európai járataikat.

"Az Aeroflot rendkívüli engedéllyel repatriáciációs járatokat indított március 4-én pénteken Budapestre és a ciprusi Lárnakára" - írják. "Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás a kivételek közé sorolja a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatokat, az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra" – írta az Airportal.

A járatra Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták – írja a cég közlésére hivatkozva a 444.

Az itt rekedt oroszok a mostani repatriációs járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza.

A mellékelt fotó illusztráció: MTI/EPA/Martial Trezzini