„Klubrádió
A lényeg

Reagált a NATO Orbán egyszavas kérdésére

21/04/2023 19:09

| Szerző: Klubrádió

A NATO-n belül már 15 éve létezik olyan dokumentum, amelyben a tagállamok elkötelezték magukat Ukrajna NATO-tagsága mellett – közölte a szervezet sajtóosztálya az EUrologus érdeklődésére.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egyetlen szóval megkérdőjelezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentését. A katonai szövetség vezetője ugyanis a németországi Ramstein légitámaszponton tartott sajtótájékoztatóján több alkalommal is kijelentette, hogy "Minden NATO-tagállam egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz". 

Erre Orbán annyit reagált: "What?", azaz "Micsoda?"

Az EUrologus ezután megkereste a NATO-t, hogy vajon mire alapozta kijelentését a főtitkár. A sajtóosztály munkatársától azt a választ kapták, hogy 2008-ban, a Bukaresti Csúcstalálkozón a NATO állam- és kormányfői a következő nyilatkozatot tették az elfogadott záródokumentumban:

"A NATO üdvözli Ukrajna és Grúzia NATO-tagságra irányuló euroatlanti törekvéseit. Ma megállapodtunk abban, hogy ezek az országok a NATO tagjai lesznek."

Azóta a tagállamok több alkalommal is megerősítették elkötelezettségüket, többek között a közelmúltban a NATO-külügyminiszteri találkozóján is, április 5-én. A tagállamok nevében akkor a főtitkár többek között a következőket mondta: "Ukrajna jövője az euroatlanti családban van".

Sőt, a Telex talált akkori magyar nyilatkozatokat is, nem mástól, mint Orbán Viktortól és a Fidesztől. A miniszterelnök, akkor a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, miután 2008 augusztusában Oroszország katonai agressziót hajtott végre Grúziában, levelet küldött Grúzia, Ukrajna, Lengyelország és a három balti ország vezetőinek.

Erről Németh Zsolt tartott sajtótájékoztatót, a KDNP honlapján ma is elérhető a szöveg, hogy pontosan mi szerepelt a levélben. A Fidesz akkor haladéktalanul és feltétel nélkül sürgette az orosz csapatok kivonását az országból. A korabeli tudósítás szerint: „a Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni NATO tagjai közé.”

A Fidesz továbbá felkérte Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését.