„Klubrádió
A lényeg

Mi van?! – csodálkozott rá Orbán Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozására

21/04/2023 14:54

| Szerző: Klubrádió

What?! – Orbán Viktor ezzel az egy kérdéssel reagált arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a minap arról beszélt: Ukrajnának a NATO-ban van a helye.

Orbán a Twitter-oldalán osztotta meg a Politico cikkét, amely kifejti Jens Stoltenberg álláspontját Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban. A NATO-főtitkár szerint Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban. A cikk emlékeztetett arra is, hogy az ukrán kormány tavaly szeptemberben hivatalosan is gyorsított csatlakozási kérelmet nyújtott be a NATO-hoz.

Bár minden tagország egyetért abban, hogy Ukrajna addig nem válhat a NATO teljes jogú tagjává, amíg dúl a háború, a NATO keleti szárnyának egyes országai azt szorgalmazzák, hogy a szövetség legalább szimbolikus gesztusként jelezze Kijevnek, közelebb kerülnek a csatlakozáshoz.

Orbán néhány héttel ezelőtt beszélt elutasítóan Ukrajna esetleges NATO-tagságáról: "Sose vettünk részt abban a vitában, hogy akkor ők [Oroszország és Ukrajna] milyen katonai-biztonsági megállapodást kötnek egymással, ad-e Oroszország Ukrajnának biztonsági garanciát, Ukrajna ad-e Oroszországnak biztonsági garanciát, beléphet-e Ukrajna a NATO-ba, vagy nem léphet be, ez nem a mi vitánk, ezt nem velünk kellett volna, meg nem is, a jövőben sem velünk lehet elrendezni, ez két másik ország vitája."

A NATO főtitkára Budapesten
 
 Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozik a Parlament Munkácsy-termében 2015. november 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
 

(Forrás: Telex, 444)