„Klubrádió
A lényeg

Raskó: Ezer forinttal olcsóbb lenne a trappista, ha eltörölnék a tej ársapkáját

26/01/2023 11:04

| Szerző: Klubrádió

Ha eltörölnék az ársapkát, 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak, sokkal egészségesebb verseny alakulna ki – állítja Raskó György agrárközgazdász. A szakértő az ársapkás 2,8%-os tej példáján vezette le az árak alakulását.

„Mivel a 2,8%-os tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket”.

 
Raskó György
Fotó: Klubrádió
 

Ha a 2,8%-os tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként – mondta Raskó, aki szerint az ársapkák mögött politikai szempontok érvényesülnek. A közvélemény-kutatások szerint az embereknek tetszik az árbefagyasztás, az már teljesen lényegtelen, hogy milyen gazdasági következményei vannak.

Az agrárközgazdász szerint ez az év már jóval könnyebb lesz. Ukrajna ugyanis jóval olcsóbban szállítja majd a lisztet, csirkemellet, kukoricát és étolajat az európai piacra, ami mérsékli az inflációt. Ehhez jön az ukránok által gerjesztett belföldi piaci verseny, ami tovább fékezi az élelmiszerárak növekedési ütemét – írja az RTL.