„Klubrádió
A lényeg

Putyin szerint ők "valódi függetlenséget" akarnak kiharcolni Ukrajnának

31/12/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió

A Nyugat cinikusan Ukrajnát használja Oroszország megtörésére – állította Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében. Az orosz elnök azt is mondta, azért folytatnak harcot Ukrajnában, hogy megvédjék az "anyaföldjét" és hogy "valódi függetlenséget" harcoljanak ki az ukrán népnek. 

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére – állította Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók. Úgy fogalmazott: Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni.

A beszédről beszámoló MTI szerint az orosz elnök azt mondta, azért folytatnak harcot Ukrajnában, hogy megvédjék az "anyaföldjét" és hogy "valódi függetlenséget" harcoljanak ki az ukrán népnek. Putyin a beszédben azzal is vádolta a Nyugatot, hogy hazudott Oroszországnak, és ők provokálták ki, hogy Moszkva elindítsa a "speciális katonai műveletét" – írja tudósításában a Reuters.

Arról is beszélt, hogy „a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is”. Szerinte Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait. A Reuters szerint két évtizedes vezetői karrierje során ez volt Putyin leghosszabb évbúcsúztató-évköszöntő beszéde.

(forrás: MTI)