„Klubrádió
A lényeg

Egy Putyin-közeli oligarcha elismerte, hogy beavatkoztak az amerikai választásokba

7/11/2022 17:28

| Szerző: Klubrádió

Elismerte Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és azt állította, hogy a jövőben is erre fog törekedni. A Kreml-közeli orosz oligarcha alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben.

A Kreml-közeli orosz oligarcha kijelentését a Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata tette közzé a VKontaktye orosz közösségi oldalon. Azt írták: „Beavatkoztunk, jelenleg is beavatkozunk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni. Megfontoltan, gondosan, sebészi pontossággal és a magunk módszerével, amit mi ismerünk.” Prigozsin az MTI beszámolója szerint titokzatosan még hozzátette: „hajszálpontos műveletünk során egyszerre távolítjuk el mindkét vesét és a májat”. (Az Egyesült Államokban kedden tartják a félidős kongresszusi választásokat.)

Jevgenyij Prigozsint gyakran Vlagyimir Putyin szakácsaként is emlegetik, mert cateringcégét a Kreml foglalkoztatja. Az üzletembert az USA már korábban nyíltan megvádolta azzal, hogy olyan oroszországi trollokat pénzel, akik az amerikai politikát próbálják befolyásolni. Júliusban az amerikai külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, akinek információja van arról, hogy Prigozsin hogyan próbálja befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Szeptemberben Prigozsin elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben, a múlt pénteken pedig CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron.

Nemrég jelent meg a hvg360-on, hogy az amerikai külügyminisztérium vizsgálati anyaga szerint 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszázmillió dollárt fordított külföldiek befolyásolására Alekszander Babakov orosz oligarcha, aki a cikk szerint már 2009 novemberében megkörnyékezte Orbán Viktort, amikor egy konferencián találkoztak. "Babakov és a Putyin séfjeként elhíresült Jevgenyij Prigozsin az a két orosz oligarcha, akiket az amerikai külügyminisztérium a napokban név szerint is megemlített mint a Nyugatot destabilizáló orosz befolyásolási akciók irányítóit" – tették hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)