„Klubrádió
A lényeg

Putyin és Hszi a NATO terjeszkedése ellen

4/02/2022 15:18

| Szerző: Klubrádió

A kínai és az orosz elnök találkozóját követő sajtótájékoztatón közösen szólították fel a NATO-t, hogy hagyjon fel a terjeszkedéssel. Putyin a találkozó során Oroszország támogatásáról biztosította a kínai elnököt Peking Tajvannal kapcsolatos állásfoglalását illetően.

A pekingi téli olimpia pénteki nyitóünnepsége előtt a házigazda Hszi Csin-ping kínai elnök találkozótt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A két vezető közös közleményben sürgették a NATO terjeszkedésének leállítását – derül ki a Kreml által közzétett közleményből.

A dokumentum szerint a két elnök egyebek mellett a nemzeti valutákban folytatott kereskedelem kibővítésének szükségességéről is szót ejtett az amerikai dollár használatát övező bizonytalanságokra hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök korábban felvetette annak lehetőségét, hogy amennyiben Oroszország megszállná Ukrajnát, orosz vállalatokat azzal szankcionálhatnának, hogy kizárják őket a dollárban végzett tranzakciókból – foglalta össze a 444.

Putyin Kínában
 
Peking, 2022. február 4. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fővárosba.
 Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
 

Putyin a találkozó során Oroszország támogatásáról biztosította a kínai elnököt Peking Tajvannal kapcsolatos állásfoglalását illetően, kijelentve, hogy Moszkva ellenzi Tajvan függetlenségét.

Az orosz elnök pénteken ismertetett egy új megállapodást, amely alapján nagyobb mennyiségben adnának el orosz földgázt Kínának. Oroszország jelenleg Kína harmadik legnagyobb gázellátója.