„Klubrádió
A lényeg

Publicus: A fideszesek sem bíznak egy kevésbé korrupt jövőben

17/10/2022 08:23

| Szerző: Klubrádió

A fideszeseknek is csak 47 százaléka bízik egy kevésbé korrupt jövőben, az ellenzékiek 95 százaléka szerint pedig az Integritás Hatóság létrehozását is magában foglaló intézkedésektől nem változik a korrupció helyzete.

A megkérdezettek közel kétharmada szerint az EU-s pénzek reményében felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a korrupciót Magyarországon – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

A kutatásból kiderült az is, hogy a többség úgy véli, az intézkedések mögött az áll, hogy a kormány megfeleljen az uniós elvárásoknak, és a többség sokkal inkább az Európai Ügyészséghez csatlakozásban látja a hazai korrupció visszaszorításának esélyét.

Míg az ellenzéki szavazóknak közel 90 százaléka, addig a kormánypártiaknak csak kevesebb, mint kétharmada hallott róla, hogy a kormány összeállított egy korrupciót visszaszorító törvénycsomagot az EU követelésére. Jól mutatja az össznépi bizalmatlanságot, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak is kevesebb, mint fele – 47 százalék – bízik egy kevésbé korrupt jövőben, az ellenzékiek 95 százaléka szerint pedig ettől az Integritás Hatóság létrehozását is magában foglaló intézkedésektől nem változik a korrupció helyzete.

Tízből hét ember szerint csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez.