„Klubrádió
A lényeg

Publicus: A fideszesek harmada tartja súlyosnak az inflációt

12/10/2022 07:24

Augusztusban a lakosság 39 százalékának jelentett súlyos gondot az infláció, októberben viszont már a lakosság közel fele (45%) mondta ezt a Publicus Intézet munkatársainak, írja a Népszava. Ugyanakkor "a valóság érzékelését is megzavarhatja pártpreferencia" - írja a lap, mivel a fideszesekre a válaszaik alapján "kevésbé hat az infláció, vagy az ellenzékieket érinti érzékenyebben a drágulás". A kormánypárti válaszadóknak 32 százaléka érzi úgy, hogy súlyos gondot jelentenek neki az emelkedő árak (augusztusban még 27 százaléknak), és további 57 százalékuk érzékeli az inflációt, de tudja kezelni (ez több volt augusztusban: 61%). Az ellenzékkel szimpatizálók 52 százaléka válaszolta azt, hogy súlyos nehézséget okoz neki a pénzromlás (47 százaléknak elfogadható a helyzet). Közöttük 13 százalékkal nőtt a komolyan bajba kerültek aránya. 

 
Illusztráció
Gázkonvektor Forrás: e-gepesz.hu
 

 

A válaszadók 98 százaléka az élelmiszereknél érzékel jelentős áremelkedést, 78 százalék az energiaáraknál, és még 11 százalék is érzi a bőrén az árváltozást. A legkevésbé az elektronikai cikkek ára nőtt a válaszadók szerint.

A felmérés szerint a vidéki kertes házban élők 83 százalékának erősen nőttek a rezsiszámlái, de a budapestiek 70 százaléka is jelentős áremelkedést tapasztalt. A kormánypártiaknak is több mint kétharmada válaszolta azt, hogy elszálltak az energiaárak. A válaszadóknak csak a 28 százaléka lakik modern energiatakarékos fűtésű, szigetelt házban, a kérdezett valamivel több mint fele részben modernizált ingatlanban él, de a fideszesek negyede rossz szigetelésű, nagy energiaveszteséggel üzemeltethető házban él. A többség 2-3 fokkal hűvösebbet tart otthon, mint tavaly.