„Klubrádió
A lényeg

Portfolio: A kormány meghosszabbítja az élelmiszerek árstopját

9/12/2022 20:47

| Szerző: Klubrádió

A kormány meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot – értesült a Portfolio több forrásból. A gazdasági portál meg nem nevezett forrásai szerint a jelenleg decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartanák, és ezt már meg is tárgyalták a legutóbbi kormányülésen.

A Portfoliónak azt is mondták a témára rálátó informátorok, hogy nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyez a kormány az egyre drasztikusabb élelmiszerhiány miatt az árstopos termékek körében.

Az élelmiszerárstop népszerű kormányzati körökben, de számos járulékos problémát hoz magával: az árstopos termékekből az emberek spájzolnak, illetve a boltoknak sem éri meg készleten tartani őket, emiatt állandóak a hiányjelenségek.

A portál egyik, a kiskereskedelmi szektorra rálátó forrása szerint a hosszabbítással egy dolog garantált: a vártnál magasabb inflációs pálya. Az árstopos termékeken keletkező egyre nagyobb veszteséget ugyanis szétterítik más termékekre.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)