„Klubrádió
A lényeg

Polt szerint Orbán fajvédő beszéde nem bűncselekmény

15/08/2022 14:50

Vadai Ágnes képviselő írásbeli kérdését feljelentésként értékelte Polt Péter legfőbb ügyész, aki továbbította a Központi Nyomozó Főügyészséghez. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ugyanakkor a feljelentést a büntetőeljárásról szóló törvény 381. § (1) bekezdésének a) pontja alapján elutasította, tehát szerintük nem történt bűncselekmény.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2021. május 18. Vadai Ágnes DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A Demokratikus Koalíció képviselője azonban nem feljelentést akart tenni, hanem Poltot a törvényben rögzített kötelezettségével próbálta szembesíteni, amikor az Ön nem hallott Orbán Viktor miniszterelnök fajelméletes beszédéről??? című kérdésére érdemi választ várt.

Vadai a 24.hu szerint előzőleg egyébként külön megemlítette, hogy Polt Péter szabotál, megszegi kötelességét, amikor egy képviselő megkeresését érdemi válasz helyett azzal intéz el, hogy azt feljelentésként értékeli, megküldi a nyomozó hatóságnak.

Szerinte ezzel a legfőbb ügyész direkt megkerüli, torzítja a konkrét ügyekben a kérdések, problémák megválaszolását, akadályozza az ügyészség törvényben is előírt kötelezően elvégzendő vizsgálatát. Vadai Ágnes szerint a legfőbb ügyész módszere provokatív, destruktív, obstruktív, sajnálatosan szánalmas, vérlázító, felháborító. Mint írta, az egy működő demokráciában, jogállamban elfogadhatatlan, elképzelhetetlen és megengedhetetlen lenne.

Vadai a kérdés tartalmi részével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy egy sor nemzetközi szerződés tiltja a diszkriminációt, a faji megkülönböztetés bármely formáját, és rámutatott, hogy a Btk. szerint mi számít közösség elleni uszításnak, kihívóan közösségellenes magatartásnak.

Ezért is érthetetlen és elfogadhatatlan szerinte, hogy az ügyészség a tudomására jutott közvádra üldözendő bűncselekmény miatt hivatalból nem indított büntetőeljárást.