„Klubrádió
A lényeg

Political Capital: a kormány legalizálja a voksturizmust

16/11/2021 14:48

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés megszavazta azt a Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.

"A kormány salátatörvénybe rejtette a módosítót, ami úgy változtatja meg a lakóhely fogalmát, hogy gyakorlatilag kiüresíti azt. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé válik, azaz bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha az első percben nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

Ez azért fontos változás, mert már eddig is probléma volt, hogy olyanok szavaznak egy adott településen fiktív lakhellyel, akik valójában nem lennének jogosultak erre, mert nem élnek ott. De eddig legalább az ilyen visszaéléseket ki lehetett vizsgálni, hiszen jogszabályba ütköztek, mostantól viszont ez nincs így. Nem lehet majd felelősségre vonni sem azokat, akik fiktív lakhelyet létesítenek, sem azokat, akik ebben segédkeznek. Ez nyilvánvalóan azoknak a választópolgároknak kedvez, akik csak azért létesítenek lakóhelyet egy településen, hogy az országos lista mellett szavazhassanak országgyűlési képviselő-jelöltre is" – írja a Political Capital a Facebookon.