„Klubrádió
A lényeg

Pintér főispánokkal ellenőrizteti a háziorvosi rendelőket

9/09/2022 17:40

| Szerző: Klubrádió

Szeptember 5-től ellenőrzik a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a vegyes praxisokban ellátást végző egészségügyi szolgáltatókat – erősítette meg a Telexnek a Népszava értesülését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A belügyminiszter, Pintér Sándor utasítására a főispánokat (régi nevükön kormánymegbízottakat) bízták meg az ellenőrzések megszervezésével.

Az ellenőrzéseket 2022. szeptember 5-én kellett megkezdeniük a járási hivatalok egészségügyi igazgatási szakterületen foglalkoztatott kormánytisztviselőinek. „Az ellenőrzés tárgya a szakmai minimumfeltételek rendelkezésre állásának vizsgálata – azaz nem szimpla leltározás történik” – írja az NNK.

Ellenőrzik tehát egyebek mellett a rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálataikról igazoló dokumentumokat, továbbá a kötelező védőoltásaikat is.

A Népszava információi szerint azért lesz ellenőrzés, mert „az egészségügyet felügyelő tárcához bejelentést érkezett, hogy egyes praxisokban nincs működő EKG készülék”. A NNK válaszában ezzel szemben azt írja: „Az egyes szakmai minimumfeltételek meglétének ellenőrzése nem rendkívüli, arra rendszeresen sor kerül.”

Hiányosság feltárása esetén – annak súlyát mérlegelve – az ellenőrző hatóság jogszabályban meghatározott hatósági intézkedéseket hoz – közölték.

(forrás: Népszava, Telex, Fotó: MTI/Balázs Attila)