„Klubrádió

Pintér: A túlzó segítség ölte meg a siklóernyőst

16/10/2020 13:18

| Szerző: Telex/Klubrádió

A mentést végzők hibája miatt halt meg az a siklóernyős, aki nyáron leszállásakor egy fára érkezett, ahonnan aztán egy honvédségi helikopterrel akarták lehozni – erről beszélt Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi bizottságában.

Hibát követtek el Pintér Sándor belügyminiszter szerint azok a mentésvégzők, akik július elején Vértesszőlős közelében megpróbáltak segíteni egy fára felakadt siklóernyősnek, de az akció végül a sportoló halálához vezetett.

„Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett. De a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet” – mondta a belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának szeptember 29-i ülésén, amiről a Telex számolt be.

A mentésben a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem munkatársai mellett a Magyar Honvédség Mi-8-as helikoptere is részt vett. A 46 éves férfi egészen addig biztonságban volt a fán, amíg a honvédségi helikopter fölé nem szállt. A 3900 lóerős gép rotorszele ugyanis azokat az ágakat is letörte, amin a siklóernyős ült. Oroszi Zsolt közel 20 métert zuhant, augusztus 10-én pedig a kórházban meghalt.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként.

Pintér Sándor szerint csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd nyilvánvalóan tudni egészen pontosan, hogy mi történt, de azt nem hiszi, hogy a belügyi szervek hibáztak.