„Klubrádió

Petíciót indít a teljes előválasztásért a Momentum

10/12/2020 10:51

| Szerző: Klubrádió

Fekete-Győr András csütörtökön jelentette be, hogy a Momentum petíciót indít a teljes előválasztás megvalósításáért, tehát azt szeretnék, hogy a választók döntsenek a miniszterelnök-jelöltről, a listáról és az egyéni képviselői helyekről is.

A párt szerint minél nagyobb a részvétel, annál hitelesebb az eredmény, ezért teljes körű, személyes és online szavazást is lehetővé tévő előválasztásra van szükség. „Miután a Fidesz megakadályozza, hogy a választáson mindenki a neki legkedvesebb pártra szavazhasson, a mi felelősségünk, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb módon válasszuk ki a közös ellenzéki jelölteket” – mondta a párt elnöke, akinek közleményét a hvg idézi. 

Mind a miniszterelnök-jelöltről, mind a listáról, mind az egyéni képviselői helyekről előválasztással kell döntenie az embereknek – írják a petíció oldalán. Fekete-Győr szerint „a pártelitek helyett döntsék el a választók, mely pártok politikusai képviseljék őket 2022 után”. 

Ahogy a 444 felhívja a figyelmet, az ellenzéki pártok között a vita leginkább arról szól, hogy kell-e előválasztás azokban a körzetekben, amelyeknek már most is ellenzéki képviselőjük van, vagy ott automatikusan indulhasson a mostani képviselő. Az automatikus újraindulást támogatja az MSZP és a DK, míg a leghangosabban a Momentum ellenzi ezt az eljárást.

A Momentum november végén jelentette be, hogy támogatja a közös ellenzéki listát, amelyre most már jóformán rászorulnak a pártok, hiszen a volt jobbikos, majd Mi Hazánk-os, de onnan is távozó Volner János módosítója alapján a 106-ból már – az eddigi 27 helyett – 71 körzetben, valamint 14 megyében és Budapesten kellene jelöltet állítani az országos listához.