„Támogassa
A lényeg

Pert nyert az ellenzéki tanárnő, akit posztja miatt nem vett fel iskolájába a fideszes igazgató

8/08/2022 09:24

| Szerző: Klubrádió

Miután posztot tett közzé az oktatás területén érzékelt súlyos szakmai és egyéb hiányosságok miatt, új munkahelye újonnan kinevezett fideszes igazgatója nem kívánta alkalmazni a kecskeméti pedagógust. A tanárnő pert indított és nyert az ügyben. Szerinte nem helyes, ha az emberek "befogják a szájukat", ha valami nem tetszik, mert féltik az egzisztenciájukat.

Pert nyert a kecskeméti pedagógus, Borosné Kerekes Lívia a Kecskeméti Szakképzési Centrum ellen – írta meg a Népszava. A pedagógos 2021-ben jelentkezett a Szent-Györgyi technikumba, ahol meg is egyeztek, szeptembertől ott kezdhet. A szakképzési centrumhoz tartozó Szent-Györgyiben augusztus 28-tól alkalmazhatták volna.

A 24.hu összefoglalója szerint azonban sem tantárgyi egyeztetésre, sem szerződéskötésre nem került sor.

A magyar szakos tanárnő közzétett az interneten a korábbi munkahelyével és a saját osztályával egy írást. "Ebben többek között az egyenlő bánásmód és a szakmaiság hiányáról, a politikai összefonódásokról írtam. Egy nappal később, július 6-án egy rövid elektronikus levelet kaptam a Szent-Györgyiből azzal, hogy átnézték a tantárgyfelosztást, mégsem kívánnak foglalkoztatni. A legnagyobb meglepetésemre ezt az üzenetet már a kecskeméti közgyűlés Fidesz-frakciójának egyik képviselője, Papp Zoltán jegyezte igazgatóként" – állította a Népszavának a tanárnő.

Gyanítja, hogy a lavinát a facebookos írása indította el, de nem hagyta magát, pert indított.

Végül nyert, ráadásul ügyvéd segítsége nélkül. A Kecskeméti Törvényszéken kimondták, 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt. És kimondták azt is, hogy a Szent-Györgyi újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét. Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a Facebook-poszt az oka a történteknek.