„Klubrádió
A lényeg

Perelnek a DK-s polgármesterek a kerületek szelektív támogatása miatt

3/01/2023 11:31

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

"Pert indítanak a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei, mert Orbán politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását" - írja közleményében az ellenzéki párt. Hétfőn este hozta nyilvánosságra a kormány, hogy melyek azok a tízezer főnél nagyobb települések és fővárosi kerületek, amelyeknek a drasztikusan megemelkedett rezsi miatt állami támogatást ad. Mint arra korábban az ellenzéki polgármesterek felhívták a figyelmet, nem egységesen támogatja a kormány őket, hanem külön alkuk alapján, többnyire a fideszes településeknek kedvezve.

 
Fővárosi polgármesterek Forrás: dkp.hu
 

 

A mostani támogatási lista alapján a legtöbb pénzt a fideszes Debrecen kapta. A fideszes vezetésű Nyíregyháza többet kap, mint nála nagyobb az ellenzéki Pécs.

Igaz, Szeged és ellenzékiek is kaptak pár százmilliós támogatást, de a fővárosban szembe tűnő a válogatási elv. Ugyanis a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból sem a 3., sem a 4., sem a 11., sem a 15., sem a 18. kerület nem kapott támogatást, ezeket DK-s politikus vezeti, és a 9. kerület sem kapott, amit Baranyi Krisztina vezet. 

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint "Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást". Ennek hátterében a DK szerint az áll, hogy ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak. 

A DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

Mivel Gulyás Gergely miniszter ezeket a kerületeket azzal vádolta, hogy nem egyeztettek rezsiügyben Sára Botonddal, a kormányhivatal vezetőjével, erre a Demokratikus Koalíció azt válaszolta, hogy ők "korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük".