„Klubrádió
A lényeg

Pénzügyminisztérium a forint drasztikus romlásáról: Háború, Brüsszel

6/07/2022 17:22

| Szerző: Klubrádió

Szerdán újabb történelmi mélypontokra ért a forint a nemzetközi valutapiacon: délután már több mint 416 forintot kellett fizetni egy euróért. A Pénzügyminisztérium a Telexnek ezzel kapcsolatban azt válaszolta, a háború és a "brüsszeli szankciók" gazdasági válságot okoztak egész Európában. Ezzel szemben nemcsak az euróval és a dollárral, hanem a környező országok valutáival, sőt, még az ukrán hrivnyával szemben is gyengült a forint február óta.

A Telex arra volt kíváncsi, hogy kívánja ezt kommentálni a pénzügyi tárca, milyen intézkedéseket akarnak tenni azért, hogy a forint romlását megállítsák és milyen folyamatok indokolják ezt a mértékű romlást. Délután a következő választ kapták:

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését.”

Egyébként ugyanazt a szöveget küldte el a portálnak a minisztérium, mint amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő délelőtt posztolt a Facebookon.

Bár a kormány a háborút és a „brüsszeli szankciókat” okolja a forint romlásáért, a magyar fizetőeszköz február óta nemcsak a dollárral és az euróval, hanem környező országok valutáival, a cseh koronával, a lengyel zlotyval és a bolgár levával szemben is esett a forint. Sőt, ami még meglepőbb, a háborúban álló Ukrajna fizetőeszközéhez, a hrivnyához képest is.