„Klubrádió

Pénzt ígérnek a háziorvosoknak, hogy kínai vakcinával oltsanak

20/04/2021 21:08

| Szerző: Klubrádió

Kedd reggel több budapesti háziorvostól érkezett jelzés a Telexhez, hogy oltási kampányt indítana a kormány a kínai Sinopharm-vakcinával. A portál cikkében azt írja: A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel. Az operatív törzs a 24.hu kérdésére azt állította, hogy nem jár fejpénz a kínai vakcina használatáért.

Több háziorvossal beszélve a Telex megtudta, hogy hétfő délután Sára Botond fideszes politikus, fővárosi kormánymegbízott, mint az úgynevezett oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta őket arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”, amit részben a háziorvosok között osztanak szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján. Ennek a szállítmánynak az érkezését egyébként még Szijjártó Péter miniszer jelentette be néhány napja.

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat jövő hét hétfő és szerda, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, hány kínai vakcinára van igény a körzetükben. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok elmondása szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot: „Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül.”

A Telex a cikkben felhívja a figyelmet arra, hogy szintén hétfőn, nem sokkal a Sinopharm-levél után még egy oltásos levelet kaptak a háziorvosok, amiben Pfizerrel oltásról tájékoztatták őket. Ebben a levélben már nem szerepel az előbbi, díjazásról szóló mondat – ebből arra is lehet következtetni, hogy vélhetően csak a kínai vakcina beadásának ösztönzése fontos. Igaz, az nem derül ki a levélből, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

A Magyar Orvosi Kamara a portál kérdésére úgy reagált: „nincs hivatalos információja ilyen »plusz juttatásról«”.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
A beérkezett újabb, 8200 kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina A Békés Megyei Kormányhivatal hűtőjében Békéscsabán 2021. március 4-én. Fotó: MTI/Lehoczky Péter
 

A 24.hu kérdést küldött ugyanebben a témában a fővárosi kormányhivatalnak és az Operatív Törzs koronavírus sajtóközpontjának is. Előbbitől nem kaptak választ, utóbbi viszont tagadta, hogy lenne külön díjazás. 

Azt írták: „Nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz.” Annyit fűztek hozzá, hogy kérdésünk valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott.

Csakhogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek (mint jeleztük, hétfőtől szerdáig tartó időszakról van szó), ráadásul a kormányhivatal levelében darabszám utáni díjazást emleget. Így továbbra is várják a kormányhivatal válaszát arról, hogy a levél milyen díjazásra utal, és mi indokolja, hogy ezt éppen a kínai vakcinák esetében ajánlották fel.

(Kiemelt kép: MTI/Lehoczky Péter)