„Támogassa
A lényeg

Pénzmosással gyanúsítják a kormányközeli milliárdos Nobilis Kristófot

22/11/2023 17:20

| Szerző: Klubrádió

A hozzá köthető svájci bankszámlán landolt az agrárminisztériumból eltűnt pénz egy része.

Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert pénzmosással gyanúsította meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, abban az eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben – tudta meg a 24.hu

Ennek a bűnügynek az elsőrendű vádlottja Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Őt azzal vádolja az ügyészség, hogy a közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek az ügyészség szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

A pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bírósági tárgyaláson ismertetett iratok szerint Nobilis Kristóf kormányközeli milliárdoshoz köthető. Az Agrárminisztériumot érintő pénzügyi manőverek idején a milliárdos vállalkozó fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt, később lett belőle államtitkár és még most is az.

A hűtlen kezeléssel megvádolt Nagy János egykori helyettes államtitkár – részletes vallomásában azt állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt őt bűncselekménnyel vádolják, az ügyvédi irodák díjáról pedig a miniszter, Nagy István döntött. Őt jövőre hallgatja meg a bíróság.