„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: Uniós pénz nélkül a tanárok fizetésén sem emel a kormány

7/03/2023 16:19

| Szerző: Klubrádió

A kormány szándéka tisztán kiolvasható a költségvetés módosításából, hiszen a tanárok fizetésemelésére vonatkozó passzus csupán akkor lép hatályba, ha megérkeznek az EU-s pénzek – véli Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Ha megérkeznek az Európai Uniótól remélt források, akkor emelik meg a pedagógusok fizetését – így foglalható össze az az ígéret, amelyet a kormány tett az egész 2022-es évet végigtüntető tanároknak és támogatóiknak. Ezt néhány napja Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is megerősítette, amikor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Nemzeti Pedagóguskar vezetőivel találkozott. „A kormány célja az, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését” – mondta az államtitkár.

Az viszont kérdés, hogy akkor mi történik, ha nem érkeznek az uniós források. Erre a kérdésre Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint Maruzsa azt a választ adta, hogy nem számolnak ilyen forgatókönyvvel, ugyanis teljesítik az unió elvárásait.

Drukkol, hogy minden rendben legyen. A gyermekvédelmi törvény miatti egyet nem értés egy komolyabb konfliktus az unió és a kormány között, de az nem blokkolja a támogatás utalását – írta le az ATV híradójának kérdésére Nagy Maruzsa hozzáállását a kérdéshez.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az egyik egyeztetésen kiderült, nincs előrelépés a bérrendezések ügyében, ugyanakkor elhangzott az is, hogy a kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését.